14/9/09

Un interessant article publicat a AME-Associació de Mexicans d'Esparreguera i voltants:

El 15 de setembre a Mèxic es celebra el dia del "Crit de Dolores" o "Crit d'Independència".



El Crit es va realitzar per primera vegada a la ciutat de Dolores, Guanajuato, per conducte del capellà Don Miguel Hidalgo y Costilla. Aquest succés marca l'inici de la lluita per la independència mexicana, la qual no va ser senzill obtenir-la, ja que la lluita per no dependre més del domini espanyol es va estendre per 11 anys fins que es va aconseguir la llibertat.

El moviment alliberador es va començar a gestar entre 1800 i 1810, en aquest llavors a la Nova Espanya havia molta desigualtat social, a més que els colons ja no volien compartir la riquesa amb els espanyols. El 1808, quan Espanya és envaïda per les forces de Napoleó, el poble de Mèxic aprofita per promoure la independència mitjançant la col.locació de cartells a tot el país.

La conspiració va néixer a Querétaro Van sorgir molts moviments a favor de la independència, però el més important va ser el que es va forjar a Querétaro, sent els seus autors els corregidors Miguel Domínguez i la seva dona Josefa Ortiz, a quines es van unir Ignacio Allende, Mariano Abasolo i Juan Aldama, a més de altres intel.lectuals, oficials i part del clergat. Sabent que el poble mexicà era un fidel seguidor de l'església, Allende va tenir la idea de proposar el capellà Hidalgo perquè aquest convencés als pobladors a unir-se a la causa.


El Crit d’Independència de Mèxic. Fragment de la pel·licula “La Torxa Encesa " [La Antorcha Encendida] d’Ernesto Alonso


L'inici de la lluita i la seva culminació El moviment d'independència es tenia planejat perquè iniciés el 2 d'octubre, però davant rumors d'alguna traïció, es va fer necessari avançar per al mes de setembre. Aleshores, davant l'avís que la cosnpiración havia estat descoberta, el capellà Hidalgo va decidir iniciar la lluita immediatament. Després, a les cinc del matí del 16 setembre 1810 es va cridar a missa i amb els crits Visca Mèxic! Visca la Verge de Guadalupe! i Mori el mal govern! es va incitar el poble a aixecar en armes. A aquest succés és conegut com "Crit de Dolores".

La culminació d'aquest gran desafiament va arribar per fi quan el 27 de setembre de 1821, Agustí I de Mèxic [Agustín de Iturbide], al capdavant de l'exèrcit trigarant-anomenat així per les famoses Tres Garanties del tractat: unió (vermell), independència (verd) i religió (blanc ) -, va fer la seva entrada triomfal a Mèxic i un dia després es va nomenar el primer govern independent.

És una tradició mexicana molt important celebrar cada 15 de setembre "El Crit", on tots els mexicans en el món s'uneixen i es congreguen a la plaça principal per commemorar-ho.



El Crit d’Independència celebrat l’any 2008 a Mèxic, per la primera autoritat del País. Vídeo de lastdragonxy


El Crit d’Independència celebrat l’any 2008 a Barcelona. Vídeo de Erickeslava
.
.
A la ciutat de Mèxic, els mexicans es reuneixen davant del Palau de Govern per donar el "Crit", juntament amb el President de Mèxic; qui diu "Visca Hidalgo, Visca Morelos, Visca els herois de la independència, Visca Mèxic" al mateix temps que es flameja la bandera de Mèxic.
Després del Crit, es realitza una gran festa, on es mengen i venen tots els plats típics mexicans, acompanyats de begudes mexicanes com el tequila i el pulque. La nit és amenitzada per la música dels mariachis i la banda.
A Catalunya es celebra El Crit principalment en dues ciutats: Barcelona i Sant Joan de les Abadesses [Girona]. Cal destacar que la música de l'Himne Nacional de Mèxic és obra d'un català: Jaume Nunó i Roca, natural de la bonica població de Sant Joan de les Abadesses.


+INFORMACIÓ:
El Grito de Dolores [clik aquí]
Miguel Hidalgo i Costilla [clik aquí]
Ignacio Allende [clik aquí]
Juan Aldama [clik aquí]
Agustín Iturbide [clik aquí]
Exèrcit trigarant [clik aquí]
Plà d'Iguala [clik aquí]
Agenda AME: Mèxic al cor [setembre 2009] [clik aquí]
Setmana de Mèxic a Barcelona [clik aquí]
Festa del "Grito" a Sant Joan de les Abadesses [clik aquí]
.

11/9/09

Actes oficials:


El Govern i el Parlament celebren la Diada de Catalunya amb un acte festiu i reivindicatiu al Parc de la Ciutadella

El 150è aniversari del naixement del president Macià i la capitalitat mediterrània de Barcelona seran els eixos centrals de l’acte
Aquest és el sisè any consecutiu que el Parlament i el Govern celebren conjuntament l’acte unitari de reconeixement als símbols nacionals de Catalunya

La Diada culminarà amb el lliurament de les Medalles d’Or de la Generalitat al cos de Bombers i al poble de Mèxic

El president Montilla oferirà dilluns 14 una recepció a la Residencia de Estudiantes de Madrid, a la qual han estat convidades personalitats del món polític, econòmic i cultural

La participació del Govern en la Diada serà molt intensa arreu de Catalunya, i les delegacions territorials se sumaran a la celebració amb diversos actes de caire cívic


El Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya celebraran conjuntament per sisè any consecutiu la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional al Parc de la Ciutadella. L’acte es desenvoluparà a la Plaça de la Cascada a les 11.30 hores, en un escenari disposat per a l’ocasió. Enguany, per primer cop es posarà a disposició dels ciutadans unes 2.000 cadires perquè puguin seguir l’acte amb més comoditat.

Els eixos centrals d’aquesta edició seran el 150è aniversari del naixement del president Francesc Macià i l’espai mediterrani, amb motiu de la designació de Barcelona com a seu de la Unió per a la Mediterrània.

L’acte institucional al Parc de la Ciutadella l’encapçalaran el president de la Generalitat, José Montilla, i el president del Parlament, Ernest Benach. Prèviament, a les 9.00 hores, el Govern realitzarà la tradicional ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova (c. Ali Bey de Barcelona). L’encapçalarà el president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat de la resta de membres de l’Executiu.

A les 10.00 hores, el president, acompanyat d’altres membres del Govern, farà una ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova, a Sant Boi de Llobregat.

La celebració de la Diada culminarà amb el lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat al col·lectiu de Bombers de la Generalitat per la vocació, dedicació i generositat personal del Cos, i al poble mexicà per la valentia i fraternitat en l’acolliment de l’exili republicà.

L’acte a la Ciutadella

La celebració institucional al Parc de la Ciutadella compta amb la direcció artística de Joan Ollé i amb la conducció de l’actriu Montserrat Carulla. Ollé ha dissenyat un programa amb la lectura de poemes i textos d’autors catalans que hagin evocat en els seus escrits diferents territoris de la Mediterrània. Aquestes lectures s’intercalaran amb cançons amb la mateixa inspiració Mediterrània interpretades per una selecció de cantants i músics de referència.

Així, Rosa Novell recitarà la versió catalana de Carles Riba de “Viatge d’Ítaca”, de K. P. Kavafis; i l’orquestra Àrab de Barcelona i la cantant israeliana Noa interpretaran el “Cant dels Ocells”, de Pau Casals. Noa, acompanyada a la guitarra per Gil Dor, interpretarà també la versió catalana de Joan Ollé de “Beatiful that way”, de Nicola Piovani, entre altres.

A banda d’aquest element mediterrani, l’acte de la Diada retrà homenatge també a diferents creadors dels territoris de parla catalana: Carles Riba i Isaac Albéniz, amb motiu del 50è aniversari de la mort del primer i del centenari de la mort del segon; Salvador Espriu, de qui l’any vinent es commemora el 25è aniversari de la seva mort; Baltasar Porcel, que va morir l’1 de juliol; i Joan Margarit, Premi Nacional de Literatura de la Generalitat 2008 i Premio Nacional de Poesía del Ministerio de Cultura 2008, que participarà en la celebració.

En aquest sentit, Montserrat Carulla donarà veu a “Per a una suite Algueresa”, de Salvador Espriu; Enric Majó llegirà un fragment de “El Llibre, el Cel i la Terra”, de Baltasar Porcel; Joan Ollé donarà veu a un fragment de “Coral romput”, de Vicent Andrés Estellés i Joan Margarit recitarà un poema seu inèdit que porta per títol “Meditació de Vila Joana”. Així mateix, Albert Guinovart i la coreògrafa i ballarina, Rosa Muñoz, interpretaran “Catalunya”, d’Isaac Albéniz; Silvia Pérez Cruz, acompanyada a la guitarra de Raúl Fernández, interpretarà “Corrades d’Exili”, amb paraules de Joan Oliver (Pere Quart) i música de Lluís Llach; Peret i el seu quadre de rumbers interpretaran “El Mig Amic”. I el coreògraf i ballarí Cesc Gelabert i la Cobla de Sant Jordi-Ciutat de Barcelona interpretaran la sardana “Enyor” de Lamote de Grignon.

Com ja és tradicional, es farà el lliurament de la senyera al president de la Generalitat. Enguany, la bandera escollida és la de Vilanova i la Geltrú, vila nadiua del president Macià, en commemoració del 150è aniversari del seu naixement. L’alcalde de la localitat, Joan Ignasi Elena, lliurarà la senyera del seu municipi als dos presidents.

L’any passat, l’ajuntament que va hissar la senyera va ser el de Ripoll, en commemoració del mil·lenari de l’Abat Oliba, mentre que el 2007 va ser Lleida i el 2006 Miravet, municipi que va acollir el 12 de novembre de 2004 la trobada de les principals forces polítiques catalanes per a impulsar el nou Estatut. L’any anterior, el 2005, el municipi encarregat de lliurar la senyera va ser Sant Boi de Llobregat, coincidint amb el trentè aniversari de la primera Diada popular després de la Dictadura, que es va celebrar en aquesta localitat. El 2004 es va hissar la bandera d’Organyà, que celebrava els vuit-cents anys de les seves Homilies.

També s’homenatjarà totes aquelles persones que van ser víctimes de la guerra civil i als quals la Llei de la Memòria Històrica aprovada enguany ha volgut restituir la seva dignitat.

L’acte començarà amb una versió de “La dansa de l’Àliga” de la Patum de Berga, i es clourà amb la interpretació del l’Himne Nacional de Catalunya “Els Segadors” que serà interpretat pel Cor de la Cambra del Palau de la Música i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Com en d’altres edicions, la Generalitat compta amb la col·laboració desinteressada dels artistes que han acceptat la invitació a participar-hi, així com la de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Així mateix, l’artista Albert Ràfols-Casamada ha cedit els drets de la seva obra “Jardí de nit”, un acrílic sobre tela creat l’any 2003, com a imatge institucional de la Diada Nacional de Catalunya.


La Ciutadella, escenari central de la Diada. [Imatges de la Diada de 2007]


Celebracions arreu de Catalunya i a l’exterior

La participació del Govern en la Diada serà molt intensa arreu de Catalunya, i les delegacions territorials se sumaran a la celebració amb diversos actes de caire cívic. Fora del país, les activitats organitzades tant per les delegacions del Govern com per les Comunitats Catalanes de l’Exterior faran que l’Onze de Setembre es visqui a molts indrets del món. La celebració de la Diada arreu de Catalunya respon a la voluntat del Govern de la Generalitat de descentralitzar la commemoració d’una data tan assenyalada i amb tanta significació per als catalans.

A Tarragona, com ja és habitual, la Delegació celebra un acte conjunt amb un ajuntament de la demarcació, que enguany és el de Montblanc. L’acte té lloc dijous 10 de setembre, a les 19 hores, a l’Antic Hospital de Santa Magdalena de Montblanc. Aquest és el sisè any consecutiu que la Generalitat organitza un acte central al Camp de Tarragona per commemorar l’Onze de Setembre. El primer any va ser a Tarragona, el segon al Vendrell, el tercer a Cambrils, el quart a Valls i l’any passat a Falset.

El dia 11 de setembre, a les 10 hores, el delegat Sabaté participarà en l’ofrena floral amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya que tindrà lloc al monument de Rafael de Casanova de Tarragona. A les 11.30 hores, el delegat participarà en l’ofrena floral en memòria de l’expresident xilè Salvador Allende, davant del seu bust, situat als Jardins del Camp de Mart de Tarragona.

A Girona, l’acte commemoratiu tindrà lloc el 10 de setembre a les 20 hores, al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Aquest any estarà presidit pel conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, acompanyat del delegat del Govern, Jordi Martinoy, i comptarà amb l’assistència de la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila. La celebració es clourà amb l’actuació de l’Escola de Música del Gironès, que aquest any celebra el vintè aniversari.

El mateix dia 11 de setembre, el delegat Martinoy i diversos directors territorials dels departaments a Girona participaran en l’ofrena floral a la tomba del President Irla, a Sant Feliu de Guíxols. L’acte es durà a terme a les 10 del matí i servirà per recordar la figura de qui va ser president de la Generalitat des de 1940 fins el 1954. A l’acte hi assistirà l’alcalde de la població, Pere Albó. Posteriorment, a les 12 del migdia, la la Generalitat farà a Sant Hilari Sacalm, conjuntament amb l’alcalde del municipi, Joan Garriga, una ofrena al monument dedicat al general Josep Moragues.

A Lleida, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, presidirà l’acte institucional que se celebrarà a l’edifici del Roser el 10 de setembre a les 19.00 hores. Durant la celebració es farà una ofrena floral en memòria als lleidatans i lleidatanes defensors
de les llibertats de Catalunya.

A les Terres de l’Ebre, també el dijous 10 de setembre, la Diada es celebrarà amb un acte institucional que tindrà com a protagonista la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb motiu de la implantació definitiva d’aquest centre a les comarques ebrenques: el proper mes d’octubre s’inicia la construcció del nou Campus de l’Ebre a Remolins (Tortosa). L’acte tindrà lloc als Reials Col·legis de Tortosa.

Finalment, el Govern, mitjançant la seva delegació, organitzarà a Madrid el tradicional acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya. El president José Montilla oferirà una recepció dilluns, 14 de setembre, a la Residencia de Estudiantes, a la qual han estat convidades personalitats del món polític, econòmic i cultural de la capital. L’acompanyarà el delegat del Govern a Madrid, José Cuervo.

Fora de Catalunya, la Diada es celebrarà amb actes a Alemanya, França, l’Alguer, Escòcia i els Estats Units, entre d’altres.

Missatge institucional del president de la Generalitat

El president Montilla dirigirà a la ciutadania, dijous 10 de setembre, un missatge institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que serà emès a partir de les vuit del vespre.

Lliurament de les Medalles d’Or de la Generalitat de Catalunya

El mateix divendres 11 de setembre, el president Montilla atorgarà la Medalla d'Or de la Generalitat al Cos de Bombers de la Generalitat i al poble de Mèxic, com a mostra del reconeixement i l’agraïment de les institucions catalanes per les seves extraordinàries aportacions al país. L’acte comptarà també amb la presència del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i del conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura.

La Medalla d’Or de la Generalitat és la màxima distinció que atorga el Govern, i expressa el reconeixement del Govern de la Generalitat envers aquelles persones que han prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Des que es va crear, el 1978, s’ha atorgat a 50 personalitats i a cinc entitats. Els darrers premiats han estat Antoni Gutiérrez Díaz el 2006, els expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall el 2207, i el metge Moisès Broggi i l’actriu Montserrat Carulla, l’any passat.

Durant l’acte, que se celebrarà a les 18 hores al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, l’historiador mexicà José María Muria farà una glossa del poble mexicà i l’alpinista Òscar Cadiach llegirà la del cos de Bombers. A continuació, un representant de cada col·lectiu premiat dirigirà unes paraules al públic i el president Montilla clourà l’acte.

Recepció oficial al Parlament de Catalunya

Dijous a les 19 hores, el president de la Generalitat, José Montilla, així com altres membres del Govern, assistiran a l’acte institucional organitzat pel Parlament de Catalunya amb motiu del 150 aniversari del naixement del president Macià. Hi intervindran els expresidents Pasqual Maragall i Jordi Pujol; el president Montilla i el president del Parlament, Ernest Benach. L’acte tindrà lloc a l’auditori del Parlament.

Jornada de portes obertes al palau de la Generalitat i al Parlament

Amb motiu de la celebració de la festa nacional de Catalunya, hi haurà jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat i al Parlament. La seu parlamentària restarà oberta de les 10 del matí fins a les 19 hores del vespre, mentre que la seu del Govern ho farà de les 10 del matí fins a les 16 hores de la tarda.

Crida a la participació ciutadana

Tant el Govern com el Parlament han fet una crida unànime a la participació de la ciutadania en la celebració d’aquest Onze de Setembre. Des d’ambdues institucions s’ha volgut recordar que els actes de la Diada són un bon moment per expressar la unitat política i social del poble català al voltant dels reptes futurs.

En aquest sentit, i com és habitual, el president ha fet arribar una carta als alcaldes i alcaldesses del país per mitjà de la qual els demana fer dels actes institucionals de la Diada de l’Onze de Setembre uns actes de civisme i participació.
Font: Sala de Premsa de la Generalitat de Catalunya

+ INFORMACIÓ:
Els símbols nacionals [clik aquí]
Medalla d'Or de la Generalitat [clik aquí]





Missatge institucional del president de la Generalitat amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre



L'Onze de setembre és una ocasió perquè els catalans recordem, amb respecte, totes aquelles persones que, al llarg dels segles, han lluitat per construir Catalunya.
Per defensar les seves institucions, les seves tradicions, i els seus valors culturals i nacionals. Un poble que oblida la seva història, no té futur.

Enguany també celebrem el cent cinquantè aniversari del naixement del President Macià, a qui aquest mateix vespre hem dedicat un homenatge al Parlament.

El President Macià, el primer president de Catalunya elegit democràticament, sempre ha estat i és encara un referent de noblesa i patriotisme per al nostre poble. Un poble que no honora els seus líders morals i cívics no té anima.

Així mateix, d'aquí a uns mesos, commemorarem amb tota solemnitat, que fa sis-cents cinquanta anys que les Corts Catalanes van acordar, a la Ciutat de Cervera, fixar el caràcter estable de la Generalitat de Catalunya.

La voluntat d'autogovern de Catalunya ha estat, al llarg de la història, un dels trets singulars de la nostra nació. Un poble que no és fidel a les seves institucions, no té horitzó.
L'Onze de setembre és també un bon moment per expressar de manera més festiva o més reivindicativa, però sempre amb esperit cívic i pacífic, els nostres sentiments, els nostres anhels i la nostra ambició nacional.
Els convido, per tant, a participar en els actes públics que es convoquen arreu de Catalunya. Estic segur que així ho faran i que, un cop més, sabrem demostrar la maduresa i el civisme de la societat catalana.

Recordo que, ara fa un any, parlàvem que Catalunya vivia uns moments delicats, que caldria saber afrontar amb realisme, de forma serena i seriosa alhora. Anant de cara als problemes, afrontant la crisi econòmica, sense amagar-la ni magnificar-la: fent un diagnòstic realista de la situació i comprometent-nos a remar tots en la mateixa direcció.
Vaig parlar de sacrificis que, efectivament, hem hagut de fer i haurem de seguir fent encara, tots plegats, durant un temps.

El darrer ha estat un any difícil per a moltes famílies, per a molts treballadors i treballadores, assalariats o autònoms, per a moltes empreses. Per al conjunt de Catalunya. Però sortirem endavant, demostrant una vegada més les nostres principals qualitats individuals i col.lectives, combinant força i sacrifici, amb exigència i rigor alhora.

També estem manifestant la nostra capacitat de solidaritat interior: cap a les famílies, entre veïns, poble a poble, arreu de Catalunya. La solidaritat és un altre dels valors que sempre ha caracteritzat la nostra gent.

No vol dir, això, que no hi hagi el risc que el clima social se'n ressenti. Però la societat catalana està demostrant la seva fortalesa de manera admirable. No estem al final del túnel, però intuïm la claror de la llum. Cal perseverar.
L'any passat, per aquestes mateixes dates, parlàvem també de la negociació que s'estava desenvolupant, entre el Govern de Catalunya i el Govern central, per acordar un nou sistema de finançament, tal com preveia l'Estatut.

Vaig defensar en aquell moment i en multitud de fòrums, la justícia, necessitat i urgència, de la reivindicació plantejada per les institucions catalanes de canviar, també, un model injust que ens permetés d'obtenir més recursos.

Recursos necessaris per atendre, sobretot, les nostres necessitats socials, en educació, en salut, en seguretat, en infraestructures, en polítiques socials.

Vaig dir llavors que només acceptaria un acord si era just i bo per Catalunya, que calia negociar incansablement, sense dramatismes innecessaris. Però essent exigents en allò que considerem irrenunciable i alhora flexibles quan calgués i fos possible arribar a l'acord.
Després de molts mesos, el juliol passat vam tancar aquest acord. Un molt bon acord per Catalunya, que compleix i honora l'Estatut.
Crec que tots ens hem de sentir satisfets i legítimament orgullosos del resultat que hem obtingut. I vull agrair una vegada més l'esforç de totes les persones i institucions que de manera exigent però constructiva hi van fer la seva aportació.

Ara, benvolguts conciutadans, ens cal mirar endavant. Estem patint encara les conseqüències negatives de la crisi. Pot ser que hàgim tocat fons i que aviat comencem a recuperar-nos. Però no serà cosa de dos dies.

Ens caldrà molt d'esforç i sacrifici. Ara és quan més atents haurem d'estar per evitar que hi hagi persones o famílies que quedin al marge perquè no poden seguir.

I, sento dir-ho, els temps que venen seran més difícils si persisteixen o ens dominen actituds negatives, injustificadament pessimistes. Individualment i col.lectivament hem de ser capaços d'expressar una voluntat decidida de superació.

Catalunya és un país mil.lenari que, al llarg dels segles, ha hagut de fer front a situacions difícils. En començar aquest missatge feia referència a la necessitat dels pobles de recordar la seva història i honorar el seu passat...

Però els catalans sempre hem sabut mirar i anar endavant. I ara cal l'esforç col.lectiu per aconseguir-ho. Cal que cadascú hi faci la seva aportació.

El futur del país també depèn del que cadascú faci en la seva vida quotidiana. Construir Catalunya, dotar-la d'horitzó i de futur, és una tasca col.lectiva, però també individual. No hi ha nació sense ciutadans compromesos en els afers públics.

Estic segur que la societat catalana, avui, vol que resolguem els problemes que tenim plantejats, i no pas que n'inventem de nous. Catalunya no vol ni pot ser el país del pessimisme.
Crec que interpreto el sentiment majoritari del nostre poble si afirmo que, el que se'ns demana, és que posem tota la nostra intel.ligència, la nostra força política i la capacitat de treball a superar el principal problema que avui tenim, que és la crisi.

I que ho fem amb responsabilitat en les actuacions, austeritat en les despeses, rigor i eficiència en la gestió. I ambició en els projectes de futur. Sabent distingir el que és realment urgent, rellevant i necessari, del que pot esperar un moment millor. L'horitzó nacional de Catalunya, avui, té una primera exigència: sortir de la crisi econòmica.

Indubtablement vindran altres reptes i altres situacions difícils. Estem i estarem preparats per fer-hi front quan calgui i sigui necessari. El compliment íntegre de l'Estatut toparà amb resistències i incomprensions. Però res impedirà que convertim en fets, la nostra voluntat d'autogovern.

Com a president de tots els catalans, estaré, com ara, al davant de la resposta institucional que calgui donar als reptes que se'ns plantegin. Comptant amb tots vostès. Assumint el lideratge de la resposta catalana.

Cada dia, tinc noves raons per refermar la meva confiança en la capacitat de la societat catalana per fer front a l'adversitat. Per això afirmo el meu convenciment que amb el compromís de tots, i amb la fermesa de les nostres institucions, Catalunya sabrà anar endavant.
Moltes gràcies, feliç Diada i... Visca Catalunya!

8/9/09

Retalls de premsa...

La Flah, dedicada a Catalunya
Hi participaran més de 100 editorials al Museu d'Antropologia.



Dilluns 07 de septiembre de 2009

Amb l'expectativa de rebre més de 100 mil visitants, la Fira del Llibre d'Antropologia i Història (Flah) exhibirà al voltant de 10 mil títols de més de cent editorials. En aquesta ocasió estarà dedicada a Catalunya, com un reconeixement als intel.lectuals catalans que van arribar a Mèxic arran de l'exili espanyol, i la presència del qual va contribuir en la creació d'institucions culturals i acadèmiques al nostre país.
La fira, que arriba a la seva vintena primera edició, es farà del 17 al 27 de setembre, i coincideix amb el 45 aniversari de la creació del Museu Nacional d'Antropologia, seu tradicional de la Flah.
En conferència de premsa, Benito Taibo, coordinador nacional de Difusió del INAH, va indicar que aquesta fira editorial es suma a més a les celebracions pels 70 anys de fundació de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH-CONACULTA). "Més de 300 activitats es presentaran en aquesta trobada, amb la realització de xerrades, congressos, homenatges, exposicions, presentacions de llibres, concerts i espectacles infantils, així com una àmplia oferta de publicacions a preus accessibles". En aquesta ocasió, va dir, aquesta activitat estarà dedicada a la cultura catalana "caracteritzada per concentrar el major nombre d'editorials del món de parla hispana, i amb una cultura cada vegada més fort".
Per a això, s'intal·larà un pavelló de llibres sobre Catalunya, amb la bibliografia acadèmica recent, i es realitzaran diverses activitats acadèmiques dedicades a aquesta regió ibèrica, en reconeixement a les seves aportacions en els camps de l'arqueologia, la història, l'antropologia, la literatura , el cinema i la cultura en general.
La Flah iniciarà el dijous 17 de setembre, a les 11 hores, amb el lliurament del Premi Antonio García Cubas a les millors edicions en antropologia i història, esdeveniment al qual seguirà la II Trobada de Llengües en Perill, en què especialistes parlaran de l'estat actual de l'idioma català-prohibit durant el franquisme-i, en general, de la importància de conservar les parles que estan en vies d'extinció, ja que a dir d'experts, cada setmana es perd una llengua en el món.
Acompanyat de Diana Magaloni, directora del MNA, i Rodolfo Palma, director de Divulgació de l'INAH, Benito Taibo va insistir que, entre les activitats rellevants de la fira, destaquen també el XIV Col.loqui Román Piña Chan, especialitzat en arqueologia, i el V Fòrum Internacional de Música Tradicional, que organitza la Fonoteca de l'Institut.
Sengles homenatges al antropòleg físic Joan Comas, i l'arqueòleg Pere Bosch Gimpera, es realitzaran el dissabte 19, a les 17 hores, i el diumenge 20, a les 11 hores, a l'auditori Jaime Torres Bodet del MNA, on es reconeixerà l'aportació de tots dos mestres catalans a la recerca a Mèxic.
Amb més de 120 especialistes en diverses disciplines i 62 presentacions de llibres i revistes, la Flah promet ser una autèntica festa editorial, que s'animarà encara més amb els concerts a càrrec de la banda de rock seri i els Cardencheros de Sapioriz, a més d'altres músics convidats i la realització d'un ball fi de saló, el 24 de setembre a les 12:00 hores, al pati central.
També, hi haurà contacontes per a nens, tallers de joieria, tèxtils, art, serigrafia i gravat, i espectacles infantils amb els grups Quina pallassos! i El teu teatret, entre altres activitats recreatives.
Un dels esdeveniments principals serà el "round d'ombra" entre dos novel.listes: Jorge Berlamino Fernández i Ignacio Solars, que parlaran sobre "Història i literatura. A 162 anys de la resistència civil ", sobre la invasió nord-americana el 1847, a propòsit de les seves novel Qüestió de sang i La invasió.
La Banda de Gaites del Batalló de Sant Patrici acompanyarà la trobada, en record de la gesta heroica de soldats irlandesos i escocesos que van vessar la seva sang en defensa de Mèxic.
Per la seva banda, Rodolfo Palma, director de Divulgació de l'INAH, es va referir al Col.loqui Africània, el qual parlarà de Catalunya en temes com "La ruta de l'esclau" i del seu paper actual com a receptor d'africans, el divendres 18 de setembre, de les 10 a les 20 hores. El Col.loqui Catalunya a Mèxic i La taula rodona "L'exili català a Mèxic", es verificaran el dissabte 19 i diumenge 20, respectivament i constitueixen part dels fòrums acadèmics en què es parlarà de les relacions migratòries, de la presència de Mèxic a la Catalunya revolucionària i de la contribució de intel.lectuals catalans en la formació d'institucions acadèmiques i culturals al nostre territori. La sala orientació serà seu d'un cicle de cinema amb temes antropològics, que es desenvoluparà al llarg de la fira, des de les 11 fins les 17 hores.
Amb una inversió d'un milió i mig de pesos, la Flah també compta amb el suport d'entitats ibèriques com la Universitat Pública de Catalunya, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Institut Ramon Llull de Catalunya, la Televisió de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i el Museu d'Història de Catalunya, entre altres institucions.
Finalment, Diana Magaloni, directora del MNA, va indicar que la Flah és un dels esdeveniments principals del museu i que l'introduïu a la cúspide d'un projecte educatiu nacional. "El museu és la vitrina de Mèxic cap al món". Totes les activitats que es realitzaran al llarg de deu dies seran gratuïtes.

6/9/09

Notícia del dia...

Encén Espinosa el 'Foc del Bicentenari'
En una cerimònia efectuada a Palau Nacional, la clavades va encendre el pebeter que dóna peu a les celebracions de l'aniversari 200 de la Independència de Mèxic.
.
Diumenge 06 de septiembre de 2009
La clavadora mexicana Paola Espinosa, campiona mundial a Roma 2009, va encendre el pebeter del Foc del Bicentenari per donar inici amb les celebracions del Bicentenari de la Independència i el Centenari de la Revolució Mexicana.
A la cerimònia efectuada a Palau Nacional, la clavadora multimedallista mundial va rebre de mans del president de Mèxic, Felipe Calderón, la torxa del Foc del Bicentenari.
El recorregut de la flama va iniciar en el Monument al Angel de la Independència pel llegendari i màxim medallista olímpic, l'ex clavador Joaquin Capilla, que va lliurar el primer relleu a un dels esportistes concentrats al CNAR.
El trajecte de la torxa va passar per 32 joves que van representar el mateix nombre d'entitats federatives del país i l'últim va lliurar la flama a la subcampiona mundial d'Atletisme Sub 18, la Mexiquense Yanelli Caballero, que juntament amb el paralímpic Mauro Màxim de Jesús van entrar a Palau Nacional. Previ a l'encesa del Foc del Bicentenari, que recorrerà a partir d'aquest dilluns tots els estats del país, va parlar el secretari de Governació, Fernando Gómez Mont, qui va ressaltar els valors que tenen aquests festes.
Per la seva part el president Felipe Calderón va felicitar als tres esportistes en actiu i Joaquín Capilla per ser part de l'inici d'aquestes festes amb el Foc Bicentenari, que és un símbol i emblema de la valentia del poble mexicà.
Per la seva banda, la monarca mundial en clavats, la bajacaliforniana Paola Espinosa, va dir sentir-se contenta per formar part de les celebracions i va comparar l'encesa del Foc Olímpic amb la flama del Bicentenari, però amb un matís patriòtic. "Em sento contenta de ser part de les celebracions del Bicentenari, l'encesa del Foc Olímpic és una tradició entre els esportistes i ara el Foc del Bicentenari representa el símbol de tot el país", va afegir. Va reconèixer la importància que Mèxic s'hagi forjat amb ideals de grans herois ia les noves generacions, com els esportistes, els toca posar la seva part. "Fem un balanç del que hem fet en 200 anys d'història, els esportistes tenim l'orgull de ser mexicans, com a joves hem de transcendir per Mèxic", va comentar.
.
Després, tant Paola Espinosa com Felipe Calderón van encendre la torxa i l'esportista va arribar a un costat de Palau Nacional per encendre el pebeter del Foc Bicentenari.

3/9/09

Recollint la notícia...

Celebren 9è Aniversari de fundació la Casa Rodona.
Revetlla Popular i inauguració de tres exposicions de pintura.

.

Publicat a eldigital.com.mx
Dijous 03 de setembre de 2009
.
Conviden a celebrar bé amb Revetlla Popular i inauguració de tres exposicions de pintura.
El millor de l'art espanyol amb obra original de Miró i altres grans. Hi participen a més Monterrey i Municipi de Cases Grans, convidats especials del V Festival Internacional Chihuahua.
.
Inauguració d'exposicions "Pintors catalans a Mèxic, mostra col.lectiva", "Monterrey: La cultura entre el cabrit i la carn rostida" i "Exposició Col.lectiva de Cases Grans".
La cita és el dimarts 8 de setembre, amb revetlla popular a les 19:30 hores, tall de llistó inaugural a les 20:30 hores.
.
Per celebrar el novè aniversari de fundació de la Casa Rodona Museu Chihuahuense d'Art Contemporani, el Govern de l'Estat de Chihuahua a través de l'Institut Chihuahuense de la Cultura, en el marc del V Festival Internacional Chihuahua 2009, convida a la comunitat chihuahuense a celebrar a gran aquest esdeveniment participant en la Revetlla Popular que es realitzarà aquest dimarts 8 de setembre, a les 19:30 hores, a l'esplanada frontal del museu, a més d'assistir a la inauguració (20:30 hrs) de tres Exposicions d'art titulades "Pintors catalans a Mèxic, mostra col.lectiva", en la qual participen els més destacats artistes d'Espanya; Monterrey: La cultura entre el cabrit i la carn rostida "amb el millor de l'estat de Nuevo León i" Exposició Col.lectiva de Cases Grans ".
Obra de Miró
Del país d'Espanya, convidat especial del V Festival Internacional Chihuahua, s'exhibirà obra autèntica d'autors com Miró, Argimón, Artís, Bartola, Boldó, Gironella, Guinovart, Hernández Pijuan, Peyri i Tàpies.
De l'estat mexicà de Nuevo León, també convidat especial del festival, s'exhibirà obra amb el tema "Monterrey: La cultura entre el cabrit i la carn rostida", per presentar a destacats artistes com són Àgueda Lozano, Gerardo Cantú, Guillermo Cendrers, Esther González, maruca Belden, Elizabeth Gartz i Efrén Ordoñez.
Dins de la "Exposició Col.lectiva de Cases Grans" participen Lucila Sandoval, Jacky Jeffers, Maria Chinolla M., Héctor M. López García, Elizabeth Chinolla Rei, Sandi Casillas i José Quezada.
.
Pintors catalans a Mèxic.
La regió de Catalunya va semblar despertar del somni medieval a finals del segle XIX. La industrialització va fer tant soroll i va generar riquesa que l'arquitecte Antoni Gaudí (1852-1926) els va donar rostre en enormes, imponents i noves construccions. A partir d'aquest succés Barcelona ja no va ser la mateixa. Al pas dels anys i enmig d'aquest ambient tan propici, han sorgit importants artistes.
Aquests són els casos de Miró, Artis, Argimon, Bartola, Boldó, Guinovart Gironella, Hernández, Peyri i Tàpies, que formen aquesta exposició col·lectiva.
.
Obra de Gerardo Cantú Monterrey: La cultura entre el cabrit i la carn rostida.
"La Cultura a Mèxic acaba on comença la carn rostida", asseguren que això va afirmar el filòsof José Vasconcelos. El intel.lectual sabia del que parlava, no en va havia radicat per diversos anys en Sasabe, Sonora i Piedras Negras, Coahuila. No obstant això, al pas dels anys les coses han canviant. El 1943 es va fundar l'Institut Tecnològic i d'Estudis Superiors de Monterrey. Van arribar catedràtics, humanistes, artistes que per mitjà de conferències van donant llum a la població regiomontana.
Tots aquests successos, més la creació de la macroplaza en iniciar la dècada dels anys vuitanta, ens dóna com a resultat l'avui considerar Monterrey com una població amant de les arts. Monterrey ha estat el llançament d'artistes nascuts al nord de Mèxic com: Gerardo Cantú, Guillermo Cendrers, Águeda Lozano, Esther González i Julio Galán, entre d'altres.
.
Art de Cases Grans.
L'experiència ancestral dels habitants de Cases Grans ha donat com a resultat una regió important en qüestions d'art i artesania. Hi ha pintura i escultura, però el que més sobresurt és la ceràmica de Paquimé. Diversos premis internacionals així ho avalen. En aquesta exposició s'exhibeixen peces de ceràmica de José Quezada, així com pintures de Sandi Casillas, Maria Chinolla M. Elizabeth Chinolla Rei, Jacky Jeffers, Héctor M. López García i Lucila Sandoval.
.
INFORMES: Casa Rodona Museu Chihuahuense d'Art Contemporani Tel (614) 414-90-61 i 414-80-51 03/09/2009



5to Festival Internacional Chihuahua

1/9/09

Diada Nacional de Catalunya:

El Govern concedirà la Medalla d'Or al poble de Mèxic


El Govern ha acordat avui concedir la Medalla d'Or de la Generalitat al poble de Mèxic i al cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, com a mostra del reconeixement i l'agraïment de les institucions catalanes per les seves extraordinàries aportacions al país.

La Medalla d'Or de la Generalitat és la màxima distinció que atorga el Govern, i expressa el seu reconeixement envers aquelles persones o institucions que han prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Amb les medalles anunciades avui, que es concediran en un acte que se celebrarà el proper 11 de setembre al Palau de la Generalitat, aquest reconeixement s'ha atorgat a 50 personalitats i 5 entitats des que es va crear el 1978. L'any passat van ser premiats el metge Moisès Broggi i l'actriu Montserrat Carulla.

El poble mexicà: generositat, valentia i fraternitat en l'acolliment de l'exili republicà.
Amb la repressió franquista, la mera existència del nostre país es veia amenaçada i, en aquestes circumstàncies, molts catalans es van veure forçats a l'exili. La brutalitat feixista hauria interromput irremeiablement el desenvolupament de Catalunya, si no hagués estat per Mèxic, aleshores presidit pel General Lázaro Cárdenas del Río, que va estendre una mà generosa en moments d'extrema adversitat.

Dones i homes que fugien de la misèria -material, humana i de idees- van trobar a Mèxic un espai on tornar a il·lusionar-se pel futur. El poble mexicà va saber sumar i no dividir i milers d'històries de vides enllaçarien per sempre més els destins de Catalunya i Mèxic.





La fraternitat mexicana s'evidenciava, per exemple, en la concessió de la nacionalitat mexicana com a protecció sense límits a tots els exiliats, només trepitjar terres mexicanes.
I encara més, el 1940 amb l'arribada de les tropes nazis, l'horror i la mort tornaven a amenaçar els refugiats a l'estat francès. Des del govern de Mèxic, país compromès amb la justícia, també fora del seu territori, el govern francès va rebre l'anunci que els exiliats republicans que es trobaven a França rebrien la protecció de la bandera de Mèxic.

La generositat d'aquest poble va permetre molt més que una supervivència al límit dels exiliats; Mèxic va fer possible la persistència del patrimoni nacional i el reforçament de la cultura catalana. La producció científica i intel·lectual del país va continuar el seu curs, comptant no només amb la llibertat que gaudia en terres mexicanes, sinó també amb el suport actiu d'aquest país. El Colegio de México, punt neuràlgic del pensament, encara prolífic avui, va ser fundat pel govern mexicà amb la intenció d'oferir als intel·lectuals republicans un espai de trobada i continuïtat del seu pensament. Les universitats mexicanes més destacades també van incorporar, amb immediatesa i respecte, els exiliats republicans a les seves aules.
Les lletres catalanes es van veure nodrides per revistes impulsades per catalans exiliats a Mèxic, entre elles: Quaderns de l'exili, Full català, El poble català, Revista dels catalans d'Amèrica, Lletres, Catalunya...
Grans noms de la literatura catalana, com ara, Josep Carner, Agustí Bartra, Anna Murià, Avel·lí Artís Gener "Tísner" i Pere Calders es compten entre els qui van fer viure Catalunya des de Mèxic. De fet, els anys 40 Mèxic va esdevenir capital de l'edició de llibres i revistes en català.

Durant quatre dècades, Mèxic va mantenir present un referent democràtic a l'horitzó de Catalunya. L'any 1954, va ser a l'ambaixada Republicana a Mèxic -únic Estat amb valentia i congruència suficient com per reconèixer el govern Republicà- que Tarradellas va ser nomenat president de la Generalitat a l'exili.

Mèxic va demostrar un gran sentit de la justícia, respecte pels valors democràtics i, sobretot, coratge per comprometre's com ho va fer amb l'exili republicà, en un moment en què la comunitat internacional, gairebé a l'uníson, hi anava a la contra. El caliu del poble mexicà durant l'exili republicà mereix el màxim reconeixement institucional de Catalunya i l'agraïment fraternal d'un poble català que té memòria.

A setanta anys de l'inici de l'exili republicà, el Govern de Catalunya manifesta el seu profund agraïment i admiració al poble de Mèxic, per l'excepcional generositat, valentia i fraternitat que van fer possible la persistència amb dignitat de la nació catalana.
La Medalla de la Generalitat de Catalunya reconeix els serveis extraordinaris prestats al país en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. El poble mexicà és mereixedor integral d'aquesta distinció, ja que el seu acolliment a l'exili republicà va tenir un impacte decisiu en cadascuna d'aquestes àrees.


+Informació:
Generalitat de Catalunya
Acord de Govern del 01 de setembre de 2009. [Clik aquí]

Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya
Viquipèdia. [Clik aquí]

Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya. [Clik aquí]

Catalunya al cor: Agenda del mes de setembre de 2009.

Dissabte 5 de setembre de 2009
Hora: 18:00
Orfeó Català de Mèxic: Marsella 45.
Colònia Juárez. CP 06600. Mèxic DF, Mèxic
Concerts corals a càrrec de "Coral Mexicano Ramón Noble" i "Octeto del Instituto Mexiquense de Cultura".

Dimarts 08 de setembre de 2009
Hora: 19:00
Sala Manuel M. Ponce del Palau de Belles Arts.
Mexicà DF.
Literatura en el Bravo en el DF.
Ada Castells (Barcelona),
Carlos Montemayor (Mèxic),
Eduardo Antonio Parra (Mèxic),
Ledo Ivo (Brasil),
Jordi Virallonga (Espanya)
Torgeir Rebolledo Pederssen (Noruega).
Moderador: Rosa Beltrán.

Dimarts 08 de setembre de 2009
Hora: 20:30
Museu Chihuahuense de Arte Contemporáneo
Casa Redonda
Explanada davant del museu
Avinguda Colón s/n cantonada Escudero
Colònia Santo Niño
CP 31320, Chihuahua, Chihuahua
Pintors catalans a Mèxic, mostra col·lectiva

Dimecres 9 de setembre de 2009
Hora: 20:00
Orfeó Català de Mèxic: Marsella 45.
Colònia Juárez. CP 06600. Mèxic DF, Mèxic
Festival "Sólo para cortos de Nou Barris Barcelona". Edició 2007.
Programació (total: 40 min.):
Dadie anoma (Puente aéreo),
Guió: Alberto Plagaro, Espanya 2006, 12 min
Menció Especial al Millor Guió.
Evolution in motion, Espanya 2007, 6’37 min,
Menció Especial a la Millor Interpretació: Ana Canals i Alba Canals.
Nasija, Guillermo Ríos, Espanya 2006,
11 min, Premi del Jurat al Millor Curtmetratge de Ficció.
Proverbio chino, Javier San Román,
Espanya 2006, 9 min. Premi del Públic
Agraïm al Festival "Sólo para cortos de Nou Barris Barcelona" i a Zitlali Ztudios per facilitar-nos els curtmetratges que s’estan exhibint. Coordinadora del cineclub: Valentina Zarco Perelló.

Dijous 10 de setembre de 2009
Hora: 17:45
Teatre Octavio Trías del Centre Cultural Paso del Norte.
Ciudad Juárez.
Jornada Especial: Juan Gelman i la seva obra.
Taula 2: Literatura Espanyola Contemporània.
Ada Castells,
Jordi Virallonga,
Miguel Anxo Fernán Vello y
Uberto Stabile.
Moderador: Jorge Humberto Chávez.

Divendres 11 de setembre de 2009
Hora: 18:00
Orfeó Català de Mèxic: Marsella 45.
Colònia Juárez. CP 06600. Mèxic DF, Mèxic
Curs de cuina per a microones.

Diumenge 13 de setembre de 2009
Celebració de la Diada Nacional de Catalunya.
Hora: 13:30 Ofrena Floral a l'altar de la Pàtria
Hora: 13:45 Discurs. A càrrec del Doctor Rafael Vidal Anglés.
Hora: 14:14 Concert Coral.
Director Paul Alberto Aguilar de Azcué i pianista Isaac Bañuelos Capistrán
Hora: 15:00 Dinar de germanor
Menú:
torrades d’anxoves amb tomàquet, amanida d’endívies mediterrànies, carn de vedella amb rovellons, gelat de torró o pastís gelat al whisky, cafè, vi, brandy o anís
Preu $ 360.00 (propina inclosa).
Indispensable reserva abans del 8 de setembre a l’Administració de l’Orfeó tel. 5525-0925
Hora: 17:00 Ball de sardanes
Orfeó Català de Mèxic
Carrer Marsella 45.
Colonia Juárez. CP 06600.
Mèxic DF, Mèxic. t del

Dilluns 14 de setembre de 2009
Hora: 11:00
Orfeó Català de Mèxic
Carrer Marsella 45.
Colonia Juárez. CP 06600.
Mèxic DF, Mèxic.
Guàrdia d'honor i ofrena floral al Monument de la Independència (Àngel de la Independència)

Dijous 17 de setembre de 2009
Hora: 13:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
Entrada lliure
Cultura catalana
II TROBADA DE LLENGÜES EN PERILL
Taula 1
Les llengües minoritàries, un patrimoni lingüístic. Una visió des de Catalunya.
Montserrat Cortés Colomé (Universitat Autònoma de Barcelona)
Les tècniques jurídiques per a la protecció de les llengües i els grups lingüístics. Exemples de dret comparat, especialment les lleis lingüístiques de Catalunya; Antoni Milián (Universitat Autònoma de Barcelona)
Les llengües indoamericanas des de Catalunya i des del català
Joan Carles Rubio (Universitat Autònoma de Barcelona)
Estat actual de la llengua catalana
Josep Bargalló (Instituto Ramón Llull)
Modera: Francisco Barriga Puente

Dijous 17 de setembre de 2009
Hora: 13:00
Museu Nacional de Antropologia
CINE DOCUMENTAL
SALA ORIENTACIÓN
Retalls [Recortes]
Anna Villa
27 mins.
Catalunya, 1999
Film que revela la passió per la cinematografia, al temps que recupera la historia d’una família i d’una ciutat durant el franquisme.

Dijous 17 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Terra a sobra [Tierra encima ]
Sergio Morcillo
38 mins.
Catalunya, 2005
Fèlix Costa, un exiliat de la guerra civil espanya, descobreix que l’Estat el dona per mort i Ell és dedica a recórrer els llocs on administrativament hauria estat afusellat i enterrat.

Dijous 17 de setembre de 2009
Hora: 18:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Murs [Muros]
Televisió de Catalunya
50 mins.

Divendres 18 de setembre de 2009
Hora: 10:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
V COL·LOQUI D’AFRICANÍES: Africans i afrodescendents a Catalunya: experiències, relacions e intercanvis
Taula I: Catalunya i Àfrica: relacions e intercanvis
Catalunya i Àfrica, una entranya relació, Ferran Iniesta, (Universitat de Barcelona)
Els africans a Catalunya, Antoni Castel, (Universitat Autònoma de Barcelona, Director de la Revista Nova Àfrica)

Divendres 18 de setembre de 2009
Hora: 11:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Operació Nikolai [Operación Nikolai]
M. Dolors Genovés, Ricardo Belis
60 mins.
Catalunya, 1992
Una historia d’assassinats i persecució política durant el franquisme, construïda amb documents classificats com a secrets i guardats durant 55 anys.

Divendres 18 de setembre de 2009
Hora: 12:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
V COL·LOQUI D’AFRICANÍES: Africans i afrodescendents a Catalunya: experiències, relacions e intercanvis
Taula 2: Espanya, occident i les seves experiències amb altres territoris del mon.
Guinea Equatorial: una colònia espanyola en el cor d’Àfrica, Gustau Nerín
(Universidad Nacional de Educación a distancia)
Orient i el Mon Àrab com construcció de l’imaginari occidental, José M. Perceval (Universitat Autònoma de Barcelona)
Xarxa de municipis Indians, Jordi Tresseras (Organización de Estados Iberoamericanos i AECID)

Divendres 18 de setembre de 2009
Hora: 12:30
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
La pell cremada [La piel quemada]
José Maria Forn
120 mins.
Catalunya

Divendres 18 de setembre de 2009
Hora: 16:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
V COL·LOQUI D’AFRICANÍES: Africans i afrodescendents a Catalunya: experiències, relacions e intercanvis
Taula: Projecte Internacional. La Ruta de l’Esclau, UNESCO
El Projecte La Ruta de l’Esclau, UNESCO, Quince Duncan (Costa Rica)
Noves estratègies del projecte de la Ruta de l’Esclau, Jordi Tresseras (Vice-president del Comitè Ruta de l’Esclau)
Modera: María Elisa Velásquez (Vice-president del Comitè Ruta de l’Esclau)

Divendres 18 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO TLÁLOC
17:00 HORAS
HOMENATGE A JOSEP M. FORN I DOLORS GENOVÈS
Amb la presencia dels cineastes
Participen: Nelson Carro (Cineteca Nacional), Hugo Villa (IMCINE),
Josep Bargalló (Institut Ramón Llull)

Divendres 18 de setembre de 2009
Hora: 17:30
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
V COL·LOQUI D’AFRICANÍES: Africans i afrodescendents a Catalunya: experiències, relacions e intercanvis
Taula rodona: Racisme a Catalunya?
Participen: Ferran Iniesta (Universitat de Barcelona), Antoni Castel (Universitat Autònoma de Barcelona, Director de la Revista Nova Àfrica), Gustau Nerín (Universidad Nacional de Educación a Distancia),
Modera: Jordi Tresseras (Organizació d’Estats Iberoamericans i AECID)

Dissabte 19 de setembre de 2009
Hora: 11:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
COL·LOQUI CATALUNY A MÈXIC
Conferencia inaugural:
Memòria històrica e historia a la Catalunya avui
Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona i Museu de Historia de Catalunya),
Presencia de Mèxic solidari a la Catalunya revolucionaria
Josep M. Figueres (Universitat Autònoma de Barcelona)
Les relacions migratòries entre les Illes Balears i Mèxic
Sebastià Serra (Universitat de les Illes Balears)
Fi del mon i nou mon. L’encaix ideològic entre l’Europa medieval i l’Amèrica moderna
Flocel Sabaté (Universitat de Lleida)
Escriptors catalanes a Mèxic: Carner, Calders i Artís
Narcís Garolera (Universitat Pompeu Fabra)
Joaquim Xirau, l’etapa mexicana
Kima Moret (Liceo Francés)
L’exili català i la Generalitat de Catalunya a Mèxic (1939-1975)
Jaume Sobrequés (Universitat Autònoma de Barcelona) y Mercè Morales (Societat catalana d’estudis històrics)
La influencia de Mèxic en l’obra dels escriptors de l’exili català del 1939
Joan Solà (Universitat de Barcelona e Institut d’Estudis Catalans)
Clausura: Josep Bargalló (Institut Ramón Llull)
Modera: Josep M. Terricabras (Universitat de Girona)

Dissabte 19 de setembre de 2009
Hora: 15:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
In Crescendo
Teresa Arredondo
26 mins.
Catalunya, 2007
Documental que mostra la importància de l’acostament amb les arts. En aquest cas la música és el pretext per retratar la trobada quotidiana d’una nena amb aquest nou llenguatge.

Dissabte 19 de setembre de 2009
Hora: 18:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Guernica
Televisió de Catalunya
50 mins.
Una experiència innovadora en el camp del documental de televisió Fa 70 anys, l’aviació alemanya a las ordres de Franco bombardejaria Guernica, la ciutat sagrada dels bascos. Aquell brutal atac que inspiraria a Picasso per pintar una obra mestra: El Guernica. De llavors, aquest quadre s’ha convertit en un clam universal contra la barbàrie de la guerra.

Dissabte 19 de setembre de 2009
Hora: 18:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO FRAY BERNARDINO DE SAHAGÚN
PRESENTACIÓ EDITORIAL
Miscel·lània personal de Pere Bosch Gimpera
Edita. CONACULTA-INAH
Presenta: Jordi Cortadella (Universitat Autònoma de Barcelona)

Dissabte 19 de setembre de 2009
Hora: 19:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
TAULA DEBAT
Multiculturalitat, interculturalitat i ètica cultural
Participen: Norbert Bilbeny (Universitat de Barcelona), Ernesto Díaz Coulder (UPN), Fernando Salmerón (SEP), José del Val (PUMC), Maya Lorena Pérez Ruiz (DEAS-INAH), Aída Castilleja (Centro INAH-Michoacán), Saúl Millán (ENAH-INAH)

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 11:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
HOMENATGE A PERE BOSCH GIMPERA
Taula 1
Participen: José María Fullola Pericot (Universitat de Barcelona), Dr. Ambrosio Velasco (FFL-UNAM).
Modera Raúl Moreno W. (UNAM)

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 11:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
In Crescendo
Teresa Arredondo
26 mins.
Catalunya, 2007

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 11:30
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
El Coronel Macià
Josep Maria Forn
105 mins.
Catalunya, 2006
Pel·lícula basada en un fet històric, en 1905, dos-cents militars agafaren la redacció del diari “La Veu de Catalunya” i la impremta del setmanari Cu-cut, desencadenant tot un moviment polític.

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 12:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
HOMENATGE A PERE BOSCH GIMPERA
Taula 2
Participen: Noemí Castillo (DEA-INAH), Antonia Pisuñer (UNAM), Mari Carmen Serra Puche (UNAM), Isabel Rodá (Institut Català d’Arqueologia Clàssica i Universitat Autònoma de Barcelona), Jordi Cortadella (Universitat Autònoma de Barcelona)
Modera: Leonel Durán

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 16:15
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
L’or de Moscou [El oro de Moscú]
M. Dolors Genovés, Ramón Willá, Gisela Perraut
65 mins.
Catalunya, 1994
Per primera vegada s’ha pogut accedir a la documentació mes secreta de l’Arxiu del Exèrcit Roig, en Moscou, I als lligalls que baix el nom en clau “d’Operació X” descriu la política de lliurament d’armament de la Unió Soviètica a Espanya.

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
TAULA RODONA L’EXILI CÁTALA A MÈXIC
José M. Muriá (INAH), Salomó Marquès (Universitat de Girona), Alba González Jácome (Universidad Iberoamericana), Dolores Plá (INAH), Montserrat Galí (Benemérita Universidad Autònoma de Puebla), Josep Bargalló (Institut Ramón Llull)
Modera: Benito Taibo

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
Pati Central
MÚSICA: FRANCESC TOMÁS. CATALUNYA / MÈXIC
Fill de pares catalans, des de els 10 anys inicia els seus estudis de música. Llicenciat en Etnomusicología per la “Universidad Nacional Autònoma” de Mèxic, posteriorment s’especialitza en la corda pinçada antiga i es trasllada a Europa on fa cursos de guitarra barroca, laúd i baix cifrat amb J.M. Moreno, R. Lislevand, Pascale Boquet.
Amplia estudis de violí popular mexicà, especialitzant-se en els sons huastecos. A Catalunya incursiona en la música tradicional d’origen, realitzant infinitat de projectes amb col·laboració de Carles Mas. Fundador de las danses de la Plaça del Rei de Barcelona i del cicle Tradicionàrius.

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 17:30
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Franco i Fidel: Una relació incòmoda. [Franco y Fidel: Una relación incómoda]
Televisió de Catalunya
50 mins.
El dictador Francisco Franco era anticomunista i un gran aliat dels Estats Units, però això no evitaria de mantenir una extraordinària relació amb un país comunista del qual els Estats Units se havien declarat enemic ferotge: la Cuba de Fidel Castro. En aquella època, vaixells espanyols varen ser atacats per grups anticastristas -que rebien suport de la CIA- per haver trencat l’embargament decretat per Estats Units contra Cuba.

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 18:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO FRAY BERNARDINO DE SAHAGÚN
Xerrada entorn el llibre: Etnologia de la península Ibérica, de Pere Bosch Gimpera
Editorial Urgoiti
Jordi Cortadella (Universitat Autònoma de Barcelona)

Diumenge 20 de setembre de 2009
Hora: 19:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
PRESENTACIÓ EDITORIAL
Veus de l’exili, de Josep M. Figueres
Edita: CONACULTA-INAH
Presenten: Jaume Sobrequés (Institut d’Estudis Catalans) i Ascensión Hernández Treviño
Modera: Margarita Carbó

Dilluns 21 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
XIV SIMPOSIUM ROMÁN PIÑA CHÁN
Taula inaugural
L’estat actual de la arqueologia a Catalunya, Isabel Rodà (Institut Català d’Arqueologia Clàssica)
La socialització del coneixement arqueològic i la difusió del patrimoni en Mèxic, Dr. Manuel Gándara (Escuela Nacional de Antropologia e Historia)

Dilluns 21 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Memoria Negre [Memoria negra]
Televisió de Catalunya
50 mins.
Un exiliat guineà anònim que hereda un riu a la mort del seu pare, recorda, des de la llunyania del desterro, episodis de la infància, llegendes populars I velles creences africanes, La pel·lícula aborda un tema desconegut: la colonització espanyola en aquest país Àfrica I la seva herència política, religiosa i cultural, que aflora després de la independència, el 12 de octubre de 1969.

Dimarts 22 de setembre de 2009
Hora: 11:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
XIV SIMPOSIUM ROMÁN PIÑA CHÁN
Taula Arqueologia urbana i patrimoni
La investigació arqueològica catalana en medis urbans, Ferrán Puig (Museu de Historia de la Ciutat de Barcelona)

Dimarts 22 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
XIV SIMPOSIO ROMÁN PIÑA CHÁN
Taula Arqueologia subaquàtica
La gestió del patrimoni subaquàtic a Catalunya, Xavier Nieto (Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya)

Dimarts 22 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Empúries [Ampurias]
Televisió de Catalunya
50 mins.

Dimecres 23 de setembre de 2009
Hora: 11:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
XIV SIMPOSIUM ROMÁN PIÑA CHÁN
Taula Prehistòria
La protecció i difusió del patrimoni. La museulització del jaciment ibèric de Calafell, Joan Sanmartí (Universitat de Barcelona e Institut d’Estudis Catalans)

Dimecres 23 de setembre de 2009
Hora: 11:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
XIV SIMPOSIUM ROMÁN PIÑA CHÁN
Taula Antropologia i arqueologia forense
Antropologia forense i la historia: del príncep de Viana a la guerra civil espanyola, Assumpció Malgosa (Universitat Autònoma de Barcelona)

Dimecres 23 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
El camp d'Argèles [El campo de Argéles]
Televisió de Catalunya
50 mins.

Dissabte 26 de setembre de 2009
Hora: 18:00
Orfeó Català de Mèxic: Marsella 45.
Colònia Juárez. CP 06600. Mèxic DF, Mèxic
Concerts corals a càrrec de "Coro Delegacional Cuauhtémoc" i "Coral Cum Jubilo".

Dimecres 23 de setembre de 2009
Hora: 19:00
Orfeó Català de Mèxic
Carrer Marsella 45.
Colonia Juárez. CP 06600.
Mèxic DF, Mèxic. t del vespre
Presentació del Llibre del Centenari de l’Orfeó Català de Mèxic:

Catalunya fora de Catalunya
Dijous 24 setembre de 2009
Hora: 15:00
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
V FORO INTERNACIONAL DE MÚSICA TRADICIONAL. TEPONAZTLES, CHIRIMÍAS i VIHUELAS, TONOS, RITMES i ARMONÍES. ELS INSTRUMENTS MUSICALS EN LA MÚSICA TRADICIONAL
Conferencia magistral:
Instruments per construir identitats. Panorama actual de las músiques d’arrel en els ''Països Catalans", Francesc Tomás Aymerich

Dijous 24 setembre de 2009
Hora: 19:30
Museu Nacional de Antropologia
AUDITORIO JAIME TORRES BODET
V FORO INTERNACIONAL DE MÚSICA TRADICIONAL. TEPONAZTLES, CHIRIMÍAS i VIHUELAS, TONOS, RITMES i ARMONÍES. ELS INSTRUMENTS MUSICALS EN LA MÚSICA TRADICIONAL
Conferencia magistral:
Panorama de la música tradicional catalana, Jaume Ayats (Universitat Autònoma de Barcelona)

Dijous 24 de setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Operació Còndor [Operación Cóndor]
Televisió de Catalunya
50 mins.

Divendres 25 de setembre de 2009
Hora: 18:00
Museu Nacional de Antropologia
PATIO CENTRAL
MÚSICA: FRANCESC TOMÁS. CATALUNYA / MÈXIC

Divendres 25 de setembre de 2009
Hora: 15:30
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Català-Castellà. 300 anys sense imposició? [Catalán-Castellano ¿300 años sin imposición?]
30 mins.
Espanya, 2001

Divendres 25 de setembre de 2009
Hora: 16:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
L’exportació dels Castells [La exportación de Castells]
Televisió de Catalunya
30 mins.
Espanya, 2008

Dissabte 26 de setembre de 2009
Hora: 10:30
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
El Coronel Macià
Josep Maria Forn
105 mins.
Catalunya, 2006
Pel·lícula basada en un fet històric, en 1905, dos-cents militars agafaren la redacció del diari “La Veu de Catalunya” i la impremta del setmanari Cu-cut, desencadenant tot un moviment polític.

Dissabte 26 de setembre de 2009
Hora: 15:30
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
La pell cremada [La piel quemada]
Josep Maria Forn
120 mins.
Catalunya

Diumenge 27 setembre de 2009
Hora: 12:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
In Crescendo
Teresa Arredondo
26 mins.
Catalunya, 2007

Diumenge 27 setembre de 2009
Hora: 15:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
El Coronel Macià
Josep Maria Forn
105 mins.
Catalunya, 2006

Diumenge 27 setembre de 2009
Hora: 17:00
Museu Nacional de Antropologia
Cinema documental
Sala Orientación
Retalls [Recortes]
Anna Villa
27 mins.
Catalunya, 1999
Dimecres 30 de setembre de 2009
Hora: 19:00
Orfeó Català de Mèxic
Carrer Marsella 45.
Colonia Juárez. CP 06600.
Mèxic DF, Mèxic.
Taula rodona "Setanta anys d’ exili republicà a Mèxic"
Amb la participació de Dra. Margarida Carbó, Dr. José Antonio Matesanz, Dra. Dolors Pla, Lic. Luis Prieto com a moderadora la Dra. Anna Ribera.
Al final de l’acte hi haurà un brindis.